Een verrassing uit het verleden toch dichtbij
Verrassend! Wij hebben voorgangers, niet alleen eerdere jaargangen op het seminarie, maar ook een eerdere serie reünies van de jaargang 1958. Hieronder een artikel dat in het Brabants Dagblad verscheen in 2006. Thijs Kappen, de man rechtsonder op de foto, heeft zelfs een aantal jaren ook een website daarvoor opgezet.: http://oscosc.thijskappen.nl. Aan de opzet zie je hoe het web geëvolueerd is! Ik zal Thijs proberen te bereiken en vragen om met enige regelmaat stukjes uit zijn website te mogen overnemen, bijvoorbeeld interviews die Kees Mettes , Jan van den Bosch en Nic van Nuland met enkele paters gehad hebben.
Nog één keer reünie van laatste priesteropleiding College Heilige Kruis Uden?
UDEN - De allerlaatste scholieren die in 1958 intern gingen op het College van het Heilige Kruis in Uden, komen vrijdag bijeen voor een reünie.
Levie Vriend Bron:BD
,,De priesteropleiding in Uden op zich was niet zo bijzonder", zegt Thijs Kappen(75), een van de leerlingen die 55 jaar geleden het diploma haalde. ,,Maar de manier waarop het er in Uden aan toe ging, was dat wél.”
Met een glimlach op zijn gezicht denkt Kappen, de jongste van 34 leerlingen die precies 55 jaar geleden hun diploma haalden op het College van het Heilige Kruis in Uden, terug aan zijn schooltijd .
De manier waarop het in Uden toeging was bijzonder.
Thijs Kappen
Nadenken over wereld
,,We kregen er veel vrijheid. Je mocht reageren op de paters en zelf nadenken over de wereld", vertelt hij. ,,Ik zat twee jaar op een andere priesteropleiding, daar was de wil van de docenten wet.”
Het College in Uden was een andere priesteropleiding dan vele anderen in het land. Zo was de school een erkend gymnasium, zodat er staatsexamens werden afgenomen. Die waren toch wat lastiger dan gewone examen. ,,De docenten moesten van goede huizen komen”, zegt Kappen. ,,Zo kregen we les van paters, maar werkten er ook docenten Engels van buiten. Die kwamen dan hun brommertje naar school”, zegt hij lachend.
De docenten Engels kwamen op brommertje naar school
Thijs Kappen
Ondanks het progressieve karakter van de school, zaten Hutten en zijn 33 klasgenoten wel intern. Alleen in de vakanties gingen ze naar huis. ,,Daar wenden we op den duur wel aan. Maar ja, we groeiden wel anders op dan leeftijdsgenoten. Je pubertijd verliep anders dan bij anderen, als we al een pubertijd hadden. Ik vond het meestal goed te doen, anderen wat minder” zegt Hutten. Hij denkt met plezier terug aan de vele activiteiten die werden georganiseerd door school. ,,We hielden voetbaltoernooien, en gingen naar het toneel of naar de film. Cultuur stond er altijd hoog in het vaandel.”
Niemand aan werk als dichter
De opleiding in Uden was mede bestemd voor leerlingen die later als priester aan de slag wilden. Van de laatste lichting kwam echter niemand in dit ambt terecht. Zelf heeft hij onder andere de sportacademie, een ict-opleiding en een managementopleiding gevolgd. ,,Een stuk of drie klasgenoten zijn nog wel naar het seminarium gegaan, maar hebben uiteindelijk een andere roeping gevolgd. We werden op school gelukkig niet gedwongen om later priester te worden”, zegt Kappen. ,,Ik ben religieus opgevoed. Dat gevoel zit er nog steeds wel in, maar in de loop der jaren is het wel minder geworden.”