• Home
  • Foto’s Reunie 2021 Klein Seminarie Uden

Foto’s Reunie 2021 Klein Seminarie Uden

Kleinseminaristen Kruisheren Uden 2021

Foto's reunie 2021

klik op een foto om te vergroten en op het witte kruisje om terug te gaan

Het bijbehorende verslag

Oud studenten Kruisheren bezoeken Cuijk en Sint Agatha

Woensdag 20 oktober 2021 hebben wij, 25 oud-studenten van het vroegere Kruisherencollege in Uden, een bezoek gebracht aan het Museum Ceuclum en de Beeldentuin in Cuijk. Na de middag bezochten we ook nog het klooster in Sint Agatha.

Het college in Uden was in de tijd van de oud studenten nog een internaat en klein seminarie. Nu leven we verspreid door het land. Vanuit plaatsen als Schoorl en Zuidwolde, maar ook van dichterbij, zijn we naar het Land van Cuijk gekomen om te zien wat daar voor schoons te bewonderen valt. En dat is heel wat.

In het museum kijken wij onze ogen uit op eeuwenoude schoentjes die in het Cuijkse zand waren opgegraven. Een beetje opgeknapt zouden die ook in onze tijd niet misstaan. Midden in het museum mogen we van rondleider Paul even voelen aan de dikke zwarte paal die een van de pijlers vormde onder de Romeinse brug in de bocht (ceuclum) van de Maas. Door tijdgebrek kunnen we helaas niet meer de toren beklimmen. Anders hadden we ook nog een schitterend uitzicht gehad over de Maas en de Mookerheide.

Vervolgens lopen we iets voorbij de toren naar de Beeldentuin aan de zijkant van de Cuijkse kerk. Die tuin en het aangrenzende kerkhof plus heemtuin liggen werkelijk op een prachtige locatie. In de tuin staan een heleboel kunstwerken van hoog gehalte. In samenspraak met onze gids Paul weet onze vroegere medestudent en nu conservator Han van Hagen die nog meer tot leven te brengen met termen als ‘beweging, ruimtewerking en materiaalgebruik’.

Daarna rijden we voor de lunch en de rondleiding naar het klooster van Sint Agatha. Dat klooster viert dit jaar zijn 650 jarig bestaan’ Als oud kruisherenstudenten mogen wij dat natuurlijk niet missen. Veel van wat we zien en horen bij de inleidende diapresentatie komt op ons vertrouwd over. Want de sfeer van de Kruisheren en hun kloosters hebben wij  in onze tienerjaren uitvoerig meegemaakt. Toch bevat de kapel nog wat verrassingen. De meest opvallende daarvan is het glas in lood raam met daarop de beeltenis van Prins Maurits van Oranje. Van 1618 tot 1624 was hij pandheer en beschermheer van de stad Grave en het Land van Cuijk. Na wat omzwervingen is het raam begin dit jaar in het kader van het 650 jarig bestaan teruggeplaatst in het klooster. Koning Willem Alexander heeft deze gebeurtenis via een video bijgewoond omdat hij vanwege corona niet ter plaatse aanwezig kon zijn. Verder is de kapel verfraaid met nieuwe koorbanken en met een kleurrijke kruisweg. Ook Sint Agatha staat kleurrijk te pronken op haar sokkel aan de muur.

Na onze rondgang door het klooster en de kapel vertelt broeder Edgard Claes in het poortgebouw over zijn persoonlijke motivatie en bezigheden als kruisheer. En hij laat nog even zijn boekbinderij zien. Intussen is het al laat geworden en moeten we snel afreizen naar Café de Posthoorn in Cuijk voor het diner. Bijna iedereen deed daar aan mee.

Het is een mooie reunie geweest met een vol programma, vol indrukken en heel verrijkend voor ieder van ons. Ook onze gastheren hadden er zichtbaar plezier in om ons te laten zien en horen wat ze allemaal te vertellen hadden. Frans de Croon heeft mooie foto’s van ons in de beeldentuin gemaakt. Die bevestigen nog eens duidelijk het succes van de dag.

Met een groet gemaakt door Peter van den Hurk

p.s. van Cees:

Na het bezoek aan de boekbinderij van Edgard Claes kwam Han nog speciaal terug naar De Posthoorn, waar de meesten van ons de dag afsloten met een maaltijd.
Han deed een beroep op ons allemaal om te zorgen voor een foto
van ieder van ons uit de college-tijd, en een foto van recente datum. Han kan die prachtig combineren in één prent, dat levert een hartstikke leuk beeld op, zoals die van Theo. Willen jullie daarvoor zorgen?


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}